Roning – Handicap ingen hindring

Dansk. Forenin for Rosport har bragt en artikel om Egmonthøjskolens handicaproere, der besøgte handicapafdelingen i Silkeborg Roklub. Jeg vil igen rette en stor og varm tak til Lotte Madsen, Holte Roklub for sit store engagement indenfor handicaproning.

 

Handicap ingen hindring

af  Lotte Madsen
Egmont Højskolen i Hou (v. Odder) er til daglig en helt almindelig efterskole for bl.a. handicappede unge, som gerne vil være elever på en aktiv højskole.

hand

Højskolen er specielt indrettet, så der er god tilgængelighed og plads til alle og til forskellige typer af handicap.
I sommerferien tilbydes ugekurser i højskoleregi, hvor uge 27 står altid i idrættens tegn.

Karin Schultz fra DFfR´s handicap udvalg og jeg fra Holte Roklub var indbudt, som undervisere for de elever, der havde valgt roning/kajak som “hovedfag”.

For at være sikre til vands havde vi “taget” Lene van der Keur, Annette Bredmose og Mathias Pedersen, som alle er tidligere roere på handicaplandsholdet, med.
Lene var med ved PL i 2008 i Beijing på den første danske handicapbåd.

Lyngby Roklub havde venligst udlånt en Edon singlesculler, som der også blev prøvet kræfter med.

Vi havde på forhånd aftalt med Odder Roklub at låne inriggere hos dem, hvilket i sig selv blev en udfordring. Fra Odder Roklub måtte man bære bådene direkte ud i Kattegat uden at gøre brug af køre-slisker og andre hjælpemidler, fordi bådvognen bliver besværlig at bruge, når man efterfølgende skal have den tilbage igen, og man står med to blinde roere og to uden det ene ben.

Foruden os var Tina Houmøller (Nykøbing Mors Roklub) og Søren P. Estrup tilmeldt roning/kajak. Tina og Søren havde ikke roerfaring men fik prøvet kræfter med både roning og kajak.
Tina er født uden højre hånd og fod; men til Tina´s “manglende” hånd havde vi fremstillet en “ro-anordning” som gjorde, at Tina kunne trække åren til sig med begge hænder, hun manglede dog en ro-protese til benet, men det må komme.

Onsdag besluttede vi at køre til Silkeborg, hvor der var en gruppe bestående af 16 personer, som alle havde været ramt af blodpropper sent i livet. De har ved hjælp af ergometertræningens generhvervet så meget kropsfunktion og kontrol, at fire af dem i år er blevet frigivet på helt almindelig “ro-vis”.

Det er et helt fantastisk projekt, der har fundet grobund i Silkeborg Roklub. Det kunne med fordel etableres hvor som helst i de danske roklubber, for vores medborgere, hvis vi ville.

En stor tak til Keld, Malle, Mads og Lasse for jeres intro til Silkeborgs vand.

Kelds (Silkeborg Roklub) oplevelse af dagen:

Handicap afdelingen i Silkeborg Roklub havde besøg af 5 elever, samt deres 2 instruktører og trænere fra Egmont Handicap Idrætshøjskole.
Det blev en fantastisk dag, som startende med kaffe på vores dejlige altan.

handicap

Derefter ro tur og frokost i det grønne ved Slåensø.

handicap

Det var skønt at mærke alles lyst og iver for og til rosporten. En stor oplevelse som instruktør at instruere en pige, som manglede højre hånd og ben, men med proteser lavet til roning, klarede hun det rigtigt godt samt en hjerneskadet ung mand.Vi deltog Malle, Lasse, Mads og jeg selv (Keld).

Vi havde en hyggelig frokost ved naturskønne Slåensø, og hjemturen gik også rigtigt godt.
Da vi havde fået bådene på plads, slutte en dejlig og indtryksrig dag med en is ved Slusekiosken.

handicap

 

 
Vi er alle glade for at have mødt hinanden gennem roningen og igen bliver mottoet “Muligheder fremfor begrænsninger” yderligere bekræftet.
Efter en sådan dag, føler jeg mig både rig og taknemmelig for livet, og styrken i det.

Da højskolekurset også reklamerede med “kajak” lånte vi højskolens havkajak K2´ere og K1´ere. Det var meget sjovt at prøve en pagaj i stedet for en åre.

handicap

At være på højskole er en fantastisk oplevelse, foruden roning var der kørestolsfodbold, idræt på kryds og tværs, det kreative pusterum, cykling og sejllads. 85 handicappede deltagere og ca. 40 hjælpere/undervisere.

Stor tak til alle for dejlige oplevelser i uge 27 – Silkeborg og Odder Roklub ikke mindst, samt Egmont højskolens velvilje til at tage “roning” på programmet. Roning er en fantastisk god sport også for rigtigt mange forskellige typer af handicap. Der er lidt synd at kun omkring 10 af alle DFfR´s roklubber har vilje og mod til at tage handicappede ind.

Karin Schultz (handicap udvalget) & Lotte Madsen (handicap udvalget/hovedbestyrelsen)

 

Artiklen, samt mere om roning, kan ses ved at klikke HER

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *